Het financieren van een eigen woning met de jubelton: alle ins en outs

Hoe zit het nou met de jubelton?
08 mrt. 2023·
Leestijd:

Jubeltonregeling

In Nederland kunnen ouders hun kinderen steunen bij de aankoop van eigen woning, dit kan door gebruik te maken van de jubeltonregeling. Dit is een fiscale regeling die ouders de mogelijkheid geeft om belastingvrij een schenking te doen aan hun kinderen, zodat zij een eigen woning kunnen kopen, aflossen of verbouwen. De jubeltonregeling is sinds 2017 ingevoerd en is bedoeld om jonge mensen te helpen bij het kopen van een eigen woning. Voorheen moest er schenkbelasting betaald worden als ouders hun kinderen financieel wilden ondersteunen, maar met de jubeltonregeling is dit niet meer het geval.

De jubeltonregeling houdt in dat ouders aan hun kinderen tussen de 18 en de 40 jaar een eenmalige schenking kunnen doen van maximaal €105.302, zonder dat hier schenkbelasting over betaald hoeft te worden. De voorwaarde hiervoor is wel dat het bedrag gebruikt moet worden voor de aankoop of verbouwing van eigen woning, of voor de aflossing van de hypotheek van eigen woning. De jubeltonregeling geldt alleen voor de schenking tussen ouder(s) en kind. Schenkingen tussen grootouder(s) en kleinkind vallen niet onder de jubeltonregeling.

Shutterstock 1432087025

Belastingvoordeel jubelton

De jubelton kan je een flink belastingvoordeel bezorgen. Zo betaal je bijvoorbeeld bij een schenking van €100.000 en een schenkbelastingtarief van 20% €20.000 aan schenkbelasting. Door gebruik te maken van de jubeltonregeling hoef je geen schenkbelasting meer te betalen en houd je dus meer over voor de aankoop van je woning.

Al met al zorgt de jubeltonregeling ervoor dat kinderen op een fiscaal vriendelijke manier een eigen woning gefinancierd kunnen krijgen. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en eventuele gevolgen op lange termijn, zodat je nooit voor verassing komt te staan.

Gebruik maken van de jubeltonregeling

Al met al zorgt de jubeltonregeling ervoor dat kinderen op een fiscaal vriendelijke manier een eigen woning gefinancierd kunnen krijgen. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en eventuele gevolgen op lange termijn, zodat je nooit voor verassing komt te staan. Daarom is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Onze hypotheekadviseurs in Oss staan altijd voor je klaar!

Bekijk hier meer nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Dit komt er allemaal kijken bij de verkoop van een huis

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken en er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken. Welke verkoopstrategie is geschikt? Hoe maak je je huis verkoopklaar? Hoe onderhandel je over de prijs? Met onderstaande zes stappen bereid je je goed voor en haal je het maximale uit de verkoop van je woning.

20 dec. 2023 Meer lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Van den Heuvel makelaars
Oostwal 241
5341 KN Oss

Back to top