Het financieren van een eigen woning met de jubelton: alle ins en outs

Hoe zit het nou met de jubelton?
08 mrt. 2023·
Leestijd:

Jubeltonregeling

In Nederland kunnen ouders hun kinderen steunen bij de aankoop van eigen woning, dit kan door gebruik te maken van de jubeltonregeling. Dit is een fiscale regeling die ouders de mogelijkheid geeft om belastingvrij een schenking te doen aan hun kinderen, zodat zij een eigen woning kunnen kopen, aflossen of verbouwen. De jubeltonregeling is sinds 2017 ingevoerd en is bedoeld om jonge mensen te helpen bij het kopen van een eigen woning. Voorheen moest er schenkbelasting betaald worden als ouders hun kinderen financieel wilden ondersteunen, maar met de jubeltonregeling is dit niet meer het geval.

De jubeltonregeling houdt in dat ouders aan hun kinderen tussen de 18 en de 40 jaar een eenmalige schenking kunnen doen van maximaal €105.302, zonder dat hier schenkbelasting over betaald hoeft te worden. De voorwaarde hiervoor is wel dat het bedrag gebruikt moet worden voor de aankoop of verbouwing van eigen woning, of voor de aflossing van de hypotheek van eigen woning. De jubeltonregeling geldt alleen voor de schenking tussen ouder(s) en kind. Schenkingen tussen grootouder(s) en kleinkind vallen niet onder de jubeltonregeling.

Shutterstock 1432087025

Belastingvoordeel jubelton

De jubelton kan je een flink belastingvoordeel bezorgen. Zo betaal je bijvoorbeeld bij een schenking van €100.000 en een schenkbelastingtarief van 20% €20.000 aan schenkbelasting. Door gebruik te maken van de jubeltonregeling hoef je geen schenkbelasting meer te betalen en houd je dus meer over voor de aankoop van je woning.

Al met al zorgt de jubeltonregeling ervoor dat kinderen op een fiscaal vriendelijke manier een eigen woning gefinancierd kunnen krijgen. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en eventuele gevolgen op lange termijn, zodat je nooit voor verassing komt te staan.

Gebruik maken van de jubeltonregeling

Al met al zorgt de jubeltonregeling ervoor dat kinderen op een fiscaal vriendelijke manier een eigen woning gefinancierd kunnen krijgen. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en eventuele gevolgen op lange termijn, zodat je nooit voor verassing komt te staan. Daarom is het verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Onze hypotheekadviseurs in Oss staan altijd voor je klaar!

Bekijk hier meer nieuwsartikelen

Dit komt er allemaal kijken bij de verkoop van een huis

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken en er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken. Welke verkoopstrategie is geschikt? Hoe maak je je huis verkoopklaar? Hoe onderhandel je over de prijs? Met onderstaande zes stappen bereid je je goed voor en haal je het maximale uit de verkoop van je woning.

20 dec. 2023 Meer lezen

Hierom zetten wij social media in bij de verkoop van jouw huis

Klaar met werk, heerlijk! Even lekker scrollen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Je bent niet de enige die dit doet. Inmiddels gebruiken 14,1 miljoen mensen in Nederland social media! Stel je eens voor hoeveel mensen jouw woning zien als wij jouw woning promoten op social media! Maar heeft het inzetten van social media ook echt positieve invloed op de verkoop van jouw woning? Wij vertellen het je in onze blog.

24 jul. 2023 Meer lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Andere interessante nieuwsartikelen

Van den Heuvel makelaars
Oostwal 241
5341 KN Oss

Back to top

Online waardecheck

Ontdek de waarde van je huis binnen 3 minuten!

Bereken direct