Ben jij een doorstromer op de woningmarkt?


Heb jij al een koophuis, maar ga je deze verkopen om een nieuw huis te kopen? Als doorstromer kun je profiteren van de overwaarde bij verkoop. Ook heb je al een hypotheek gehad en dit heeft invloed op je nieuwe hypotheek. Wij helpen je bij alle stappen met onze totaalservice.

Hulp voor doorstromers

Eerst kopen of verkopen?
Moet je als doorstromer eerst kopen of eerst verkopen? Onze adviseurs kijken naar jouw situatie en helpen je met een gedegen advies.
Je volgende hypotheek
Profiteer van de overwaarde op je huidige woning voor een nieuwe hypotheek. Als doorstromer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alle details.
Alles onder één dak
Als adviseurs zijn we werkzaam binnen de makelaardij, hypotheken en verzekeringen. Wij hebben een antwoord op al jouw woonvragen en helpen je bij elke stap.

Een nieuwe start

Woon jij al in een koophuis, maar ben je toe aan iets nieuws? Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Wellicht is er sprake van gezinsuitbreiding, heb je een baan gevonden in een andere stad óf wil je gewoon een nieuwe start maken. Wat de reden ook is, Van den Heuvel makelaars wil je graag helpen bij deze stap. Bij deze stap komt veel kijken: je huis verkopen, een nieuwe woning kopen en je hypotheek en verzekeringen regelen. Wij wijzen je de weg.

Vrijblijvend adviesgesprek

Vrijblijvend adviesgesprek

Als doorstromer zijn er zoveel zaken waarmee je rekening moet houden. Ga je eerst kopen of eerst verkopen? Hoe werken de hypotheekregels als je al een hypotheek hebt afgesloten op je huidige woning? Door met ons in gesprek te gaan kun jij goed voorbereid stappen gaan zetten op de huizenmarkt. Dit gesprek is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit dan ook nergens aan vast.

Doorstromers inpakken

Plan een vrijblijvend gesprek in

Gratis adviesgesprek

Kunnen wij jou als doorstromer op weg helpen met vrijblijvend advies? Plan dan een gratis adviesgesprek in. Daarna kan je altijd nog besluiten welke stappen je gaat zetten. Je zit nergens aan vast.

Stap 1: Vul je gegevens in via het formulier.
Stap 2: Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om af te stemmen waar jij behoefte aan hebt.
Stap 3: Er volgt een (vervolg) afspraak.

Direct berekenen wat je potentieel kunt lenen?
Dat kan bij onze samenwerkingspartner Cofidi. (Klik op het logo om naar de berekentool te gaan)

Nieuwe woning, dit komt er bij kijken

Heb je een woning en wil je een nieuwe woning kopen, dan heb je te maken met een bestaande hypotheekvorm, huidige rente en hypotheekverstrekker. Hierbij is dan de vraag, neem ik mijn huidige hypotheek mee of niet? er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Doorstromers

Wie een volgende woning koopt, heeft te maken met een bestaande hypotheekvorm, -rente en -aanbieder. Om je nieuwe woning te kopen, heb je waarschijnlijk ook een hypotheek nodig. Je hebt dan de keuze om je oude hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning óf deze, bij verkoop van de huidige woning, in één keer (boetevrij) af te lossen. Heb je nu een hoge hypotheekrente, ongunstige hypotheekvorm of ongewenste geldverstrekker dan geeft verhuizen je de mogelijkheid om hier in één klap van af te komen. Als doorstromer mag je je oude hypotheekvorm behouden als je deze hebt afgesloten vóór 2013. Wanneer je echter kiest voor een duurdere woning en je dus een extra hypotheekdeel nodig hebt, ben je voor dit deel sinds 2013 verplicht om direct te beginnen met aflossen.

Bij verkoop van je huidige woning wordt uit de opbrengst eerst je huidige hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Heb je overwaarde? Sinds 2004 moet je de overwaarde op je huidige woning gebruiken om je nieuwe woning mee te financieren. Doe je dat niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde dat je niet inbrengt.

Is je huis minder waard geworden dan toen je het kocht en is je hypotheek hoger dan de verkoopprijs? Dan heb je een restschuld op je huidige hypotheek. Je woning levert niet genoeg op om je hypotheek terug te betalen. De restschuld is dus het tegenovergestelde van een overwaarde. Er zijn verschillende manieren om je restschuld mee terug te betalen:

  • Met eigen spaargeld
  • Meefinancieren: afbetalen door een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten. Je neemt dan je restschuld mee in je nieuwe hypotheek. Dit is niet altijd mogelijk, dat hangt af van jouw hypotheekverstrekker.

Als je jouw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning aankoopt, kan je te maken krijgen met een bijleenregeling. De bijleenregeling geldt als je jouw huis verkoopt en je geld overhoudt nadat je de eigenwoningschuld hebt afgelost. Dan heb je een overwaarde. Sluit je een hypotheek af voor een nieuwe woning? Dan mag je de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de overwaarde.

Voorbeeld: Je hebt 50.000 euro overwaarde. Je koopt een woning van 250.000 euro. Dan trek je de overwaarde van de aankoopprijs af: 250.000 - 50.000 = 200.000 euro. Dit is het bedrag waar je de rente van af mag trekken. Leen je meer dan 200.000 euro? Dan mag je van het bedrag boven de 200.000 euro geen rente aftrekken.

Heb jij jouw droomwoning al aangekocht, maar je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan je jouw overwaarde niet gebruiken om jouw nieuwe woning te betalen. Kom je hierdoor in de problemen? Dan kan je een overbruggingshypotheek aanvragen. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening waarmee je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis overbrugt. De rente betaal je maandelijks of zodra je woning verkocht is wordt deze verrekend met de overwaarde.

Berekenen overbruggingshypotheek

Om je overbruggingshypotheek te berekenen kijk je naar de taxatiewaarde van je nieuwe woning. Hier mag je maximaal 90% van gebruiken. Haal daar je resterende hypotheekschuld vanaf, en je hebt je maximale overbruggingshypotheek berekend. Heb jij bijvoorbeeld een taxatiewaarde van 250.000 euro en een resterende hypotheekschuld van 200.000 euro? Dan is je overwaarde 50.000 euro. Je maximale overbruggingshypotheek is dan: 250.000 x 90% - 200.000 = 25.000 euro.

Heb jij de hypotheek op je huidige woning afgesloten voor 1 januari 2013? Dan valt je hypotheek onder het overgangsrecht. Het overgangsrecht betekent dat je toch hypotheekrenteaftrek kan krijgen zonder dat je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt. De belangrijkste voorwaarde is dat je verplicht bent om de lening annuïtair of lineair af te lossen in maximaal 30 jaar. Doe je dat niet, dan ontvang je geen hypotheekrenteaftrek over het deel dat je niet aflost. Afhankelijk van jouw eisen en wensen kan het aantrekkelijk zijn om jouw oude hypotheekvorm mee te nemen. In een vrijblijvend gesprek vertellen onze adviseurs je er alles over.

Eerst kopen of eerst verkopen?

Voor doorstromers is de grote vraag: Ga ik eerst kopen of eerst verkopen? Eerst kopen lijkt logisch, je wilt je droomwoning aan de haak slaan. Maar, het is ook handig en meestal noodzakelijk om de eventuele overwaarde van jouw huidige huis te gebruiken om een nieuwe woning te kunnen kopen. Bovendien wil je ook niet (te lang) met dubbele lasten zitten. Een goed antwoord op deze vraag is compleet afhankelijk van jouw situatie. Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht:

Eerst verkopen Van den Heuvel Makelaars
Eerst kopen Van den Heuvel Makelaars

Meer informatie over jouw situatie?

Wij helpen jou met al jouw vragen!

10 Janco de Schouwer Singel 1940-1945 70 26 jun. 2024

Een fantastisch team dat ons door het proces heeft geleid. Eerlijk en duidelijk maar ook betrokken en meedenkend. Voor ons was Frans degene die ons overtuigde en daar hebben we geen seconde spijt van....

9.3 Carola Peeters Monseigneur Borretstraat 14 05 jun. 2024

Wij hebben het contact met Frans van den Heuvel als bijzonder goed en prettig ervaren. Hij is betrokken, nuchter, luistert goed en past dit direct toe in zijn advisering. Een echte no nonsens man....

9.0 Anoniem Magnolia 10 15 apr. 2024

Heb vanuit het verleden al veel contact met Frans en zijn medewerkers en als die niet goed zouden zijn geweest had ik niet voor hem resp. zijn kantoor gekozen. Kortom dik tevreden

7.0 Anoniem Lithse Dijk 55 13 apr. 2024

Ik was beslist tevreden over deze makelaar. Maar ik heb tevoren nooit met een makelaar te maken gehad, dus gedetailleerder kan ik hem niet beoordelen.

9.3 Mevr. Kosters Braakstraat 116 10 apr. 2024

Het contact was uitstekend altijd bereikbaar en zeer vriendelijk, ook wordt er goed mee gedacht over je persoonlijke situatie, kortom Top makelaar vriendelijk correct en stipt.

8.5 Dhr. Van Houtum Wanmolen 33 08 apr. 2024

Contact verliep goed. Waren altijd goed bereikbaar voor vragen. En snelle afhandeling van de overeenkomsten.

10 Anoniem Singel 1940-1945 66 04 apr. 2024

Makelaar prima, Heb alleen gedoe met de Funda beoordeling. Eerst moet ik weer gaan spitten in de berg met duizend wachtwoorden (want ik moet zonodig inloggen voor een beoordeling, stuur gewoon een...

10 Mevr. Joelle Woodroffe Wolvepad 20 03 apr. 2024

We zijn goed geholpen met de verkoop van ons huis. Er wordt vooraf al heel duidelijk uitleg gegeven hoe alles verloopt. Ook is er altijd iemand bereikbaar als je vragen hebt. Je word gedurende de...

8.5 Anoniem Maanstraat 12 28 mrt. 2024

Contact was goed en elke vraag werd snel beantwoord. Dat was telefonisch, via mail en via berichten in move.

8.8 Mevr. Theunisse Oostwal 265 27 mrt. 2024

Alles is goed en soepel verlopen. Korte lijntjes en hulpvaardige medewerkers. Hele snelle verkoop dus super tevreden!

Van den Heuvel makelaars
Oostwal 241
5341 KN Oss

Back to top