Wanneer is een huis verkocht onder voorbehoud?



Wanneer is een huis verkocht onder voorbehoud?
02 jun. 2020·
Leestijd:

Onze binnendienst krijgt vaak de vraag waarom een woning die al wel verkocht is onder voorbehoud nog steeds te koop staat op funda. Dat kan verwarrend overkomen, maar de verklaring van deze situatie is heel duidelijk.

3 dagen bedenktijd

Zodra zowel de verkoper als koper het eens zijn over de verkoopprijs van de woning is er een mondelinge overeenstemming. Dit betekent nog niet dat de woning direct wordt gelabeld als verkocht onder voorbehoud op funda. Wat hiervoor moet gebeuren is het ondertekenen van de koopacte door zowel de verkoper en de koper. Zodra dit getekend is gaan de drie dagen bedenktijd in voor de koper. Tijdens deze dagen mag de koper, zonder reden, van de koop afzien. Zijn deze drie dagen verlopen zonder bericht van de koper? Dan is de woning officieel verkocht onder voorbehoud en wordt de status gewijzigd op funda.

Maar wat betekent 'verkocht onder voorbehoud' nu eigenlijk?

Dit betekent dat de woning verkocht is, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Een aantal bekende voorbehouden zijn financiering, bouwkundige keuring en verkoop van eigen woning. Deze voorbehouden worden duidelijk opgenomen in het koopcontract. Stel dat de koper zijn financiering niet rond krijgt, dan moet hij een afwijzing van de geldverstrekker aanleveren om de koop te ontbinden.

Tip van de makelaar

‘Verkocht onder voorbehoud’ betekent dus dat de verkoop nog niet definitief is. Daarom geven wij als tip; zie jij een mooi huis voorbij komen met het label ‘verkocht onder voorbehoud’? Laat dan toch altijd de betreffende makelaar weten dat je interesse hebt. Gaat de verkoop onverhoopt niet door? Dan kan jij de nieuwe eigenaar worden van die woning!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Van den Heuvel makelaars
Oostwal 241
5341 KN Oss

Back to top