Je eerste huis kopen? Let op deze 7 veelgemaakte fouten



Je eerste huis kopen? Let op deze 7 veelgemaakte fouten
10 jan. 2023·
Leestijd:

Wauw! Het kopen van je eerste huis is iets dat je je leven lang niet meer gaat vergeten. Om dit proces zo mooi en leuk mogelijk te laten verlopen, behoeden wij jou voor de 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een eerste huis.

1. Je let te veel op de inrichting van het huis

    De inrichting van een huis kan de woning maken of breken. Maar laat je tijdens een bezichtiging of op de woningfoto’s niet verleiden door de mooie meubels die in een woning staan.

    Kijk goed naar de ruimtes, eventuele gebreken aan de woning, de isolatie en andere zaken die voor jou van belang zijn. Wanneer jij de sleutels van het huis krijgt, is de woning namelijk helemaal leeg. Wij willen niet dat je dan teleurgesteld in je net aangekochte woning staat.

    Tip: Op internet zijn er mogelijkheden om een woning online in te richten. Teken de woning waar jij geïnteresseerd in bent zo goed mogelijk na, en plaats er meubels in die op die van jou lijken. Zo krijg jij gelijk al een veel beter beeld van hoe de woning er uit ziet wanneer jij hier gaat wonen.

    2. Je hebt niet goed genoeg nagedacht over je budget

      Het is heel belangrijk om goed inzicht te hebben in jouw financiële situatie. Hoe ga je op zoek naar een woning als je niet weet wat je kunt uitgeven? Doe dit dan ook heel secuur. Je wilt niet dat je bent uitgenodigd voor een bezichtiging, helemaal verliefd bent op het huis en er dan achter komen dat je het niet kan betalen.

      Online kun je veel rekentools vinden waarmee je je budget kunt uitrekenen. Ook kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

      Houd er goed rekening mee dat je niet alleen de kosten voor de woning betaalt. Je moet ook denken aan kosten voor een makelaar, overdrachtsbelasting, hypotheek, notariskosten, kosten voor eventuele nieuwe meubels en bijvoorbeeld kosten als je een busje nodig hebt tijdens het verhuizen.

      3. Je vergeet lijstjes te maken

        Ga jij meerdere woningen bezichtigen? Schrijf dan altijd tijdens en na de bezichtiging een aantal punten van de woning op. Het kan namelijk zo zijn dat je een paar belangrijke punten vergeet en uiteindelijk de verkeerde keuze maakt.

        Denk hierbij bijvoorbeeld aan plus- en minpunten van de woning of afmetingen van de woning om te kijken of jouw meubels erin passen.

        4. Je vergeet de omgeving

          Je hebt een prachtige woning binnen jouw budget gevonden. Het enige punt is dat de woning een half uur van de stad af ligt en jij wilde eigenlijk wel dicht bij de stad wonen… Maar het is huis is zo perfect, dan maakt die omgeving toch niet meer uit?

          Wanneer je net in de woning woont ben je nog heel blij en denk je de juiste keuze te hebben gemaakt. Tot je elke keer een halfuur onderweg bent om boodschappen te doen, de kinderen naar school te brengen, een drankje te doen in de stad. Dat begint toch wel heel vervelend te worden.

          Vergeet dus nooit wat jouw eisen zijn qua omgeving en buurt. Hoe mooi het huis ook is, de omgeving is ook erg belangrijk.

          5. Je hebt je niet goed genoeg voorbereid op de bezichtiging

            Dit heeft wat te maken met bovenstaand punt. Voordat je een huis gaat bekijken, is het verstandig je goed voor te bereiden op de bezichtiging. Maak een wensenlijst en een eisenlijst.

            Op de wensenlijst zet je dingen die je graag zou willen, maar niet noodzakelijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld 5 slaapkamers zodat je een werkkamer kan maken, maar je hebt 4 slaapkamers nodig.

            Op de eisenlijst zet je dingen die je persé wilt waar een woning aan voldoen. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan dicht bij de stad wonen of een woning met tuin zodat de kinderen kunnen spelen.

            Zo kun je tijdens een bezichtiging de lijstjes af gaan en zo zien welk huis voldoet aan jouw voorkeuren.

            6. Je hebt geen bouwkundige keuring uitgevoerd terwijl dit wel nodig was

              Heb je je peilen gericht op een wat ouder huis? Dan zou het heel goed kunnen dat er wat gebreken zijn aan de woning. Het is in dit geval verstandig een aankoopmakelaar mee te nemen tijdens de bezichtiging. Een aankoopmakelaar weet precies wanneer er een bouwkundige keuring nodig is en wanneer niet.

              Als je dit niet doet, kan het namelijk zomaar zijn dat je veel reparatiekosten moet betalen wanneer je eenmaal in de woning komt te wonen.

              7. Je doet geen tweede bezichtiging

                Het is altijd verstandig om twee keer naar een woning te gaan kijken. Tijdens de tweede bezichtiging zie je vaak andere dingen dan tijdens de eerste bezichtiging. De spanning is er wat van af en je hebt er wat langer over kunnen nadenken. Kom je binnen en ben je gelijk weer zo enthousiast als de eerst keer? Dan weet je dat het goed zit.

                Deze fouten hoef jij in ieder geval niet meer te maken. Succes en vooral heel veel plezier met de aankoop van jouw eerste woning.

                Andere interessante nieuwsartikelen

                Bedrag in depot bij notaris

                Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

                20 mrt. 2024 Meer lezen

                Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

                Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

                20 mrt. 2024 Meer lezen

                Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

                De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

                20 mrt. 2024 Meer lezen

                Van den Heuvel makelaars
                Oostwal 241
                5341 KN Oss

                Back to top

                Online waardecheck

                Ontdek de waarde van je huis binnen 3 minuten!

                Bereken direct